Google AI-overzichten en de gevolgen voor jouw website
Steeds meer Nederlanders komen ze tegen: AI-gegenereerde antwoorden bovenaan hun Google zoekresultaten. Deze nieuwe functie, die deel uitmaakt van Google's Search Generative Experience (SGE), verandert de manier waarop we zoekresultaten zien en naar welke website we doorklikken.
Samengevat antwoord van verschillende websites
Google's AI-systeem analyseert verschillende websites en combineert deze informatie tot één antwoord. Als voorbeeld voerde ik de zoekterm "kerkpresentatie maken" in. Google doorzocht verschillende websites en kwam met een AI-antwoord via de websites KerkBeamer en Canva.

Google's AI-systeem is snel met het beantwoorden van directe vragen. Neem bijvoorbeeld de vraag "Hoeveel water moet je per dag drinken?". In plaats van door verschillende websites te moeten scrollen, krijg je meteen antwoord, in dit geval van het Voedingscentrum.

Grote gevolgen voor websites
Als websitebeheerder schrik je wellicht van deze ontwikkeling. Doordat gebruikers kant-en-klare antwoorden krijgen zullen ze minder doorklikken naar websites. Uit Amerikaans onderzoek, waar 'AI-overviews' al langer te zien zijn, blijkt dat het aantal klikken naar websites met 30% verminderd is.
Wat betekenen de AI-overzichten voor SEO?
Het doel van SEO zal waarschijnlijk gaan verschuiven. Waar voorheen een hoge positie in de reguliere zoekresultaten het belangrijkste was, wordt nu het verschijnen in Google's AI-overzicht steeds crucialer. Hoe kom ik in het AI-overzicht van Google? is een vraag die je jezelf waarschijnlijk gaat stellen.
De AI-gegenereerde overzichten, inclusief de bijbehorende links, worden de nieuwe 'eerste plaats' in de zoekresultaten. De kans op doorklikken vanaf deze positie is namelijk aanzienlijk.
Relevantie is cruciaal
Google bepaalt welke websites in het AI-overzicht verschijnen. Hoewel het precieze algoritme niet openbaar is, is relevantie cruciaal. Websites die actuele en gerichte antwoorden bieden op specifieke zoekvragen maken de meeste kans om opgenomen te worden in een AI-overzicht.
Ken je doelgroep en weet waar ze op zoeken
Als websitebeheerder zul je er dus nog meer voor moeten zorgen dat je je doelgroep kent en weet welke zoektermen zij invoeren. Zo kun je relevante informatie toevoegen op je website en is de kans groot dat Google jouw website gebruikt voor het AI-overzicht.
Voorbeeld: KerkBeamer
Met KerkBeamer zitten we in een gespecialiseerd product voor kerkpresentaties. Doordat we ons richten op een specifieke nichemarkt biedt onze website precies die antwoorden waar de doelgroep naar zoekt. Dit sluit perfect aan bij Google's streven naar het weergeven van de meest relevante antwoorden op vragen en dat wordt 'beloond' door een weergave in het AI-overzicht.
De nadelen van AI-overzichten
Hoewel AI-overzichten een prominente positie innemen, blijven organische zoekresultaten belangrijk. Dit heeft verschillende redenen: niet iedereen krijgt AI-antwoorden te zien, gebruikers kunnen de AI-functionaliteit uitschakelen, er heerst nog regelmatig wantrouwen tegenover AI-gegenereerde antwoorden en veel mensen zoeken naar aanvullende informatie.
AI nog onbekend terrein voor veel mensen
AI-resultaten zijn voor veel mensen nog onbekend terrein. Bij twijfel of behoefte aan meer informatie zullen gebruikers naar de traditionele zoekresultaten scrollen. Op dat moment blijft de 'klassieke' SEO-optimalisatie natuurlijk belangrijk.
Conclusie
Een goede online aanwezigheid vereist een gecombineerde aanpak. Enerzijds optimalisatie voor AI-overzichten met gerichte, relevante antwoorden. Anderzijds het behoud van traditionele SEO voor de organische zoekresultaten. Deze gecombineerde strategie zorgt ervoor dat je website vindbaar is voor mensen die snel een antwoord zoeken en voor mensen die diepere informatie zoeken.